اندازه گيری ضخامت پوشش های دوگانه

تاريخ : ۱۳۹۱/۶/۱۸

اندازه گیری ضخامت پوشش های دوگانه

یكی از موضوعات مورد توجه در كنترل كیفیت پوشش های دوگانه بویژه در پوشش های آلی اندازه گیری ضخامت پوشش می باشد. ابزارآلات قابل حمل (دستی) و جدیدی برای این منظور طراحی و عرضه شده است.
اندازه گیری ضخامت پوشش برای تولیدکننده و مصرف کننده حائز اهمیت است. عیوب موجود در پوشش می تواند منجر به زنگ زدگی سطح گردد، بدین ترتیب اهمیت كنترل كیفیت محصول بارز گشته و در بسیاری از موارد نیاز به مستند نمودن اندازه گيری ها به شكل الكترونیكی است.اگر تولیدکننده و مصرف کننده از دو روش متفاوت یا دو نوع متفاوت از ابزارآلات سنجش استفاده نمایند معمولا تعارضاتی در نتایج با هم خواهند داشت. اين مقاله روش های آزمون، روش های جدید توسعه یافته در تعیین ضخامت پوشش، كاربردهای عمومی، و نوآوری های جدید در ابزارآلات سنجش ضخامت پوشش وكاربرد عملی آن ها وهمچنین مناسب بودن آنها برای کاربردهای خاص را ارائه می دهد.
برخی از پوشش های محافظ خوردگی كه پوشش دوگانه ناميده می شوند٬ شامل یک پوشرنگ یا پوشش پلاستیكی بر روی صفحات فلزی گالوانیزه هستند كه در صنعت ساختمان و خودرو كاربرد دارند.
مثل هر سیستم محافظ خوردگی ضخامت خاص هر پوشش یكی از مشخصه های مهم كیفی در پوشش های دوگانه است.
اين آزمون ها هیچ هزینه ی اضافه ای در بر نداشته و اندازه گيری ضخامت غیرمخرب است. بهر حال بدلیل تنوع پوشش های دوگانه باید ابتدا این پوشش ها را با توجه به قابلیت اندازه گيری آن ها طبقه بندی و تعریف نمود.

انواع پوشش هاي دوگانه

فولادهای با پوشش گالوانیزه

با پوشش روی ضخيم تر از 80 میكرومتر دارای مناطق نفوذ یافته روی در آهن ویك پوشرنگ با ضخامت تقريبی 85 میكرومتر می باشد که درابتدا در فولادهاي ساختمانی بکار می رفتند.

مدلی با ضخامت روي بین صفر تا 10 میكرومتر

به روش رسوب برقی ويا غوطه وری در وان حاصل شده و ضخامت پوشرنگ تا 150میكرومتر می رسد. اين موارد معمولا در بدنه خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.

سیستم های پوششی روی لوله ها

بطورمثال لوله هاي ترمز صفحات فلزی برای نمای خارجي ساختمان ها٬ قطعاتی نظیر (چرخ دستی های خريد درفروشگاه ها) یا لوازم خانگی با ضخامت روی تا 30ميكرومتر و با پوشش آلی نظیر پوشرنگ یا پلاستيك تا ضخامت 200 میكرومتر.
4- پوشش های شامل لایه آلي ویك لایه از فلز روی –آهن يا یك لایه از آلیاژ روي نیكل می باشد. به سبب قیمت بیشتر پوشش با آلياژ روی این موارد در قطعاتی از خودرو مورد استفاده قرار مي گیرند كه شانس خوردگی بیشتری دارند.

روش های آزمون

روش القای مغناطیسی پوشش های غیر مغناطیسی بر روی زیرآیندهای آهنی وپوشش های مغناطیسی را برروی سطوح غیر مغناطیسی اندازه گیری می نماید. فرایند مستقیم می باشد، پروب برروی قسمتی كه میخواهیم ضخامتش را اندازه بگیریم قرار می گیرد. وقتیكه پروب تغییر مكان داد حد فاصله بین نوك پروب (كه با سطح زیرآیند در تماس است) وسطح زیرآیند اصلی اندازه گیری می شود.
داخل پروب اندازه گیر یك سیم پیچ قرار دارد كه تولید یك دامنه مغناطیسی متغیر می نماید.وقتی كه پروب بروی سطح زیرآیند قرار می گیرد٬ دانسیته شار مغناطیسی این ناحیه را تغییر می دهد.تغییر در القای مغناطیسی بوسیله یك سیم پیچ دیگر اندازه گیری می گردد.خروجی از سیم پیچ دومی به یك میكروپروسسور انتقال می یابد جائیكه به عنوان ضخامت پوشش اندازه گیری شده و برروی صفحه بصورت دیجیتالی نشان داده می‌شود.
روش القای مغناطیسی بسیار سریع می باشد ومی تواند با یك ضخامت سنج دستی اندازه گیری شود.این آزمون یك آزمون غیرمخرب و نسبتا ارزان بوده٬ كار با آن آسان،دقیق و تكرارپذیر می باشد ومقادیر بدست آمده بطور همزمان بصورت دیجیتالی در اختیار ما قرار می گیرد. كاربرد عمده این روش در اندازه گیری پوشش های اعمالی برروی سطح بصورت مایع ویا پودری می باشد بعلاوه برروی زیرآیندهای آهنی وفولادی كه آبكاری كروم٬ روی٬ كادمیوم و فسفاته شده نیز كارایی دارد.

روش القای مغناطیسی

 روش جریان القایی در سنجش ضخامت پوشش های نارسانا بر روی زیرآیندهای غیرآهنی رسانا٬ پوشش های غیرآهنی رسانا بر روی سطوح زیرآیند غیررسانا و بعضی از پوشش های غیرآهنی بر روی فلزات غیرآهنی بعنوان یك روش غیرمخرب مطرح است. این روش بسیار شبیه روش القای مغناطیسی می باشدو حتی میتواند با استفاده از پروب های طراحی شده در قبل نیز استفاده شود. امتیاز روش جریان های گردابی بسیار شبیه روش های القای مغناطیسی نظیر هزینه پایین٬ سادگی كاربرد٬ دقت و تكرارپذیری و سنجش همزمان با ارایه اطلاعات بطورهمزمان بصورت دیجیتالی می باشد.

روش جريان گردابی

 نیز از پروبی استفاده می نماید كه دارای سیم پیچ است. این پروب/ سیم پیچ بوسیله یك اسیلاتور ( نوسان گر) فركانسی متناوب با دامنه بالا تولید می نماید. وقتی كه این ناحیه در نزدیكی یك رسانای فلزی قرار می گیرد جریان های گردابی در آن مواد رسانا تولید می شود كه در نتیجه آن مقاومت ظاهری(امپدانس) در سیم پیچ پروب تغییر می نماید. فاصله بین سیم پیچ پروب وسطح زیرآیند رسانا میزان تغییر مقاومت ظاهری را مشخص می نماید. كاربردهای عمومی اندازه گیری ضخامت پوشش با روش جریان گردابی شامل پوشش های مایع وپودری بر روی آلومینیوم و فولاد ضدزنگ غیرمغناطیسی همچنین برروی آلومینیوم آنودایز می باشد.

انتخاب روش اندازه گیری

 
2360 بصورت الكتریكی ضخامت پوشش های نارسانا برروی فلزات غیرآهنی قابل اندازه گیری شد.
20، كه میتوان به مقادیر با هزینه قابل توجیه دست یافت٬ پوشش روی دارای حداقل ضخامت 80 تا 100 میكرومتر می باشد. فقط سیستم های دوگانه در گروه 1 در این تقسیم بندی قرار می گیرند.
21968 مراجعه نمائید. یكی از كاربردهای شگفت انگیز این روش اندازه گیری ضخامت پوشش های غیرآهنی برروی فولادهای فرو مغناطیسی می باشد.
جنین اندازه گیری هایی با ابزاری كه دارای طراحی مناسب باشد حتی در یك پوشش غیررسانا بصورت الكتریكی امكان پذیر است. شكل 3 نشان میدهد كه این روش چگونه كار می‌كند.

جریان گردابی

ضخامت یك پوشش فلزی (دراینجا فلز روی) ازطریق زاویه فاز سیگنال مقاومت ظاهری درمحل فاصله پروب (نقطه بلند شدن نوك پروب) قابل تعیین می باشد.
ارسال سیگنال الكتریكی از پروب آغاز میگردد كه میتواند مانند یك فلش (بردار) با یك شدت متغیر و زاویه فاز (فاز، برای كوتاه ها) مشاهده گردد. در یك سیستم پوشش دوگانه٬ متغیر بودن ضخامت روی باعث یك تغییر در شدت و فاز این بردار میشود٬ درحالیكه با افزایش یا كاهش در ضحامت پوشرنگ فقط بر روی شدت بردار اثر می گذارد.
با استفاده از ابزارآلات الكتریكی مناسب كه قادر به سنجش سیگنال پروب برطبق شدت وزاویه فاز آن می باشد، ضخامت روی بدون وابستگی به ضخامت پوشرنگ روی آن قابل تعیین برمبنای فاز می باشد. اندازه تغییرات فاز باعث میشود كه ضخامت روی از روی فركانس اندازه گیری جریان گردابی برای دامنه ضخامت روی مورد بحث بهینه گردد.
از زمانی كه پوشش های دوگانه٬ با شرح ریاضی در معادلات سیستمی با دو مجهول شناخته میشوند٬ برای حل نیاز به دو معادله كه كاملا غیر وابسته بهم باشند داریم.اولین آن ها بوسیله روش فاز حساس جریان های گردابی كه در بالا ذكر شد ارائه می گردد، در حالیكه دومین آنها براحتی از روش القای مغناطیسی متداول بدست می آید. همانگونه كه در بالا ذكر شد این روش میتواند تمامی ضخامت های سیستم های دوگانه را اندازه گیری نماید.اگر یك تفریق جداگانه ضخامت روی بدست آمده از این اندازه انجام دهیم مقدار بدست آمده ضخامت پوشش آلی می باشد.
تعادل بین مقدار(اندازه) پوشش های دوگانه و حل یك سیستم معادله با دو مجهول همچنین نشان میدهد كه روش شرح داده شده در بالا نمیتواند برای اندازه گیری پوشش هایی كه دارای منطقه نفوذ (پراكندگی) روی و آهن هستند مورد استفاده قرار بگیردچرا كه دارای ضخامت وابسته وخواص الكتریكی ویا خواص مغناطیسی هستند كه از آن دو موادزیرآیند قبلی متفاوت هستند ویا دراین حالت پوشش خالص روی اتفاق می افتد كه بعنوان مجهول سوم نمود پیدا می نماید.

انتخاب ضخامت سنج

بسیاری از ابزارآلات قابل دسترس امروزی بر اساس تركیبی از هر دو مکانیزم القای مغناطیسی و جریان گردابی كار می كنند. این بدین معنی است كه به مصرف كننده امكان سنجش در دامنه وسیعتر بدون تغییر در نوع ضخامت سنج را می دهد. مصرف كننده معمولا میتواند از بین ضخامت سنج های اصلی كه فقط مقدار ضخامت را بصورت دیجیتالی نشان میدهند ویا ضخامت سنج هایی كه مقادیر اندازه گیری شده را ذخیره می نمایند و به ما اطلاعات آماری نظیر متوسط آنها،انحراف استاندارد و یا بالاترین وپائین ترین مقدار سنجش را ارائه می دهد یکی را انتخاب کند.

عوامل موثر بر کارکر ضخامت سنج

برای تمام قطعاتی كه اندازه گیری میشوند نمی توان از یك نوع ضخامت سنج و پروب استفاده نمود. وقتی كه با یك قطعه با شكل های پیچیده مواجه هستیم. پروب های مختلف جداگانه ای عرضه میشوند: برای مثال سنجش ضخامت پوشش برروی قطرداخلی یك لوله ممكن است نیاز به پروب 90 درجه داشته باشد٬ در حالی كه سنجش برروی یك سطح صاف بجهت حصول بهترین كارایی نیاز به یك پروب با زاویه صفر درجه دارد.
بنا براین عوامل زیر بر روی سنجش ضخامت پوشش تاثیرگذار هستند كه بایستی در هنگام كالیبره نمودن در نظرگرفته شوند.
  •  انحناء سطح
  • زبری سطح
  • ضخامت سطح٬ نفوذپذیری مغناطیسی و رسانایی سطح

عوام مهم در تهیه گزارش ضخامت سنج 

همانطور كه قبلا اشاره شد قابلیت ذخیره مقادیر اندازه گیری شده برای مستند سازی های بعدی و تهیه گزارشات اغلب بسیار مهم اعلام شده است. این نوع از گزارش ها میتوانند به تعیین الگوی پاشش كمك كنند ویا ممكن است برای بازرسی قطعات ورودی استفاده شوند.
بعضی از دستگاه ها نیز طوری طراحی شده اند كه می‌توانند از طریق انتقال رادیویی تمامی اطلاعات خوانده شده از محل كار را به یك رایانه تا فاصله 60 فوتی انتقال دهند. اطلاعات می تواند بطور مستقیم وارد یك برنامه آماری كنترل كیفیت شده٬ پالایش گردیده و اطلاعات مورد نیاز ذخیره گردیده و اطلاعات غیرضروری حذف گردد كه این مورد صرفه جویی مناسبی در زمان برای ما خواهد داشت.
حتی فرم های الگوهای خاصی كه مشتری نیاز دارد را نیز درنظر گرفته است.
علاوه بر مزایای مستند سازی، قابلیت تركیب روش های آزمون متفاوت را نیز برای اندازه گیری یك سیستم دارا می باشند. چنین حالتی تركیبی از روش های مختلف آزمون است كه مزایای تركیبی هر روش را دارا می باشد بدین معنی كه در دامنه كاربردی وسیعتری از ضخامت سنجی پوشش ها كاربرد دارند.

تنظیمات و کارکرد دستگاه ضخامت سنج 

 تمام تنظیمات دستگاه با سیستم های راهنمای كاربر و با قابلیت ورود اطلاعات حروفی و عددی ساخته شده اند.

سطوح فلزی جهت اعمال پوشرنگ معمولاً پیش آماده سازی می شوند، به عنوان مثال جهت چسبندگی بهتر سطوح آن ها را فسفاته می كنند. ضخامت چنین لایه ای كه صرفاً برای بهبود چسبندگی اضافه شده اند اغلب مورد توجه قرار نمی گیرد. دستگاه هایی نظیر دستگاه فوق این قابلیت را دارد كه با توجه به طبیعت چنین لایه هایی از یك مقدار ثابت (به عنوان مبداء) استفاده كند. در این روش در هر اندازه گیری یك مقدار ثابت معمولاً بین 1 تا 5 میكرون از مقدار اندازه گیری شده كم می شود.
به روش غوطه وری گرم (hot-dip) ضخامت سنج جریان گردابی (eddy current) از زمانی كه پوشش های دوگانه تركیبی از پوشش های فلزی و آلی شدند٬ روش های معمول اندازه گیری برای تعیین سیستم های چند پوششه مردود شدند چرا كه این ها قادر به اندازه گیری پوشش های کاملا آلی نبودند، بنابراین تنها ابزارآلاتی ضخامت كه كاملا اقتصادی و غیرمخرب و با كاربردساده مورد استفاده قرارگرفت از ادغام روش القاء مغناطیسی و روش آزمون جریان های گردابی (eddy) با استفاده از روش القاء مغناطیسی مطابق با استاندارد DIN EN ISO 2170 ضخامت تمام پوشش های ساخته شده از مواد غیرمغناطیسی برروی فولاد و آهن قابل اندازه گیری می باشد. با استفاده از روش معمول جریان های گردابی مطابق با استانداردDIN EN ISO برای مثال امکان ضخامت سنجی یك پوشرنگ بر روی یك پوشش میانی حاوی روی فراهم می گردد.
متاسفانه پوشش های روی كه به روش های غوطه وری گرم و رسوب برقی انجام شده باشند رسانایی الكتریكی در حدود MS/m7 (مس در حدودMS/m58) را از خود نشان می دهند. در اندازه گیری با فركانس در حدود MHz از یك مدل توسعه یافته كه" روش فاز حساس به جریان گردابی نامیده می شود"٬ برای اندازه گیری پوشش های فلزی بطور اصولی بر روی هر نوع زیرآیندی استفاده می‌شود.

 سنجش ضخامت در فرکانس های بالا

سطح مقاومت ظاهری در پروب (probe) روش فاز حساس جریان گردابی نیازمند رسانایی الكتریكی زیاد پوشش فلز می باشد بطوری كه قابل اندازه گیری باشد. متاسفانه پوشش های آلیاژ روی شرح داده شده در بخش 4 به علت ساختار بلوری شان عمدتا دارای رسانایی الكتریكی كمتر از MS/m1 می باشند. امكان سنجش ضخامت پوشش بر اساس فاز در فركانس ها ی بالاتر از MHz یكی دیگر از موارد برای سنجش ضخامت پوشش ها ومستند سازی آن٬ سیستم bench-top می باشد. سیستم های bench-top یك نمایش بزرگ دیجیتالی با یك برآورد تماما آماری از مقادیر اندازه گیری شده می باشند.
این موارد شامل موارد زیر است:
  • مقادیر متوسط
  • انحراف استاندارد
  • ضریب تغییرات
  • مقادیر حداكثر و حداقل
  • تعداد اندازه گیری ها
  • ارقامی كه بصورت تكی و یا گروهی سنجش شده باشند٬
  • قابلیت محاسبه عوامل فرایند
  • قابلیت كشیدن جدول با آزمون برای توزیع نرمال
  • گروه بندی اتوماتیك بعداز n بار سنجش ویا ارزیابی اتوماتیك نهایی بعد از n گروه
  • برآورد گروه ها یا در نظرگرفتن شماره گروه ها ویا مشخصه خاص گروه ها
بعضی از سیستم های bench –top برخی از سیستم های bench-top در بسیاری از كاربردهای عملی یك ابزار قابل حمل مورد نیاز است.
این وسیله روش القای مغناطیسی را با روش نفوذ جریان گردابی تركیب كرده است. بعد از قرارگیری پروب دستگاه روی سطح، اندازه گیری با هر یك از دو روش فوق و بدون هیچ انتخاب یا عملی از سوی كاربر انجام می شود.
سپس میزان اندازه گیری شده ضخامت هر دو لایه از پوشش بطور جداگانه روی صفحه نمایشگر LCD این دستگاه بیش از 20000 اندازه را كه حداكثر در 100 بار اندازه گیری بدست آمده اند نگهداری كرده و بعد از انجام محاسبات آماری، به وسیله كابل استاندارد RS دستگاهی كه برای این هدف طراحی شده معمولاً برای اندازه گیری ضخامت هر سیستم پوششی دولایه روی فولاد یا آهن، شامل پوشش فلزی، لایه میانی غیر فرومغناطیسی و پوشش نهایی الكتریكی نارسانا تا زمانیكه رسانایی الكتریكی و ضخامت لایه میانی حداقل 5MS µm/m هر چند مهمترین كاربرد این وسیله در اندازه گیری ضخامت لایه های دوتایی در گروه 2 و 3 می باشد بعضی از كاربردهای این وسیله در ادامه به اختصار معرفی می شوند.
اندازه گيري ضخامت پوشش هاي دوگانه
 

كاربردهای ویژه دستگاه باپروب اندازه گیری ضخامت پوشش های دولایه

رنگ آمیزی بدنه خودرو

رنگ آمیزی بدنه خودربه یكی از روشهای « الكتریكی » یا « فرو بردن در حمام روی » صورت می‌گیرد. اگر ضخامت لایه روی در همه جای صفحه یكسان باشد، ضخامت لایه بعدی از طریق رایج القای مغناطیسی توسط یك ضخامت سنج معمولی انجام می‌شود. در این مواقع می‌توان به سادگی یك مقدار ثابت را از عدد اندازه گیری شده كم كرد. اما ضخامت لایه روی هنگام شكل دادن ورق گالوانیزه تغییر می‌كند و معمولاً ضخامت یكنواخت نمی‌باشد. در طی انجام فرایند شكل دادن ممكن است پوشش روی در جاهایی از خم شدگی ها موج دار و یا پوسته پوسته شود.این امر ممكن است ضخامت لایه را بین 3 تا 9 میكرون تغییر دهد و حتی گاهی منجر به برداشته شدن كل لایه شود.
این کار بحرانی است زیرا ضخامت مورد بحث عموماً در حدود 20 میكرون می‌باشد و خطایی در حد 6-5 میكرون در اندازه گیری ضخامت به دلیل لایه روی از بین رفته، بالای حد مجاز خطا، ایجاد می‌شود.
مناسب می‌باشد . با این وسیله دقت قابل تكرار اندازه گیری ضخامت لایه روی در حد چند دهم نانومتر و برای اندازه گیری ضخامت لایه پوشرنگ زیر 5/0 میكرون می‌باشد.
به محض تماس پروب با سطح، انتخاب می‌كند و مقدار ضخامت لایه پوش رنگ را صرف نظر از جنس ورق فلزی زیر آن محاسبه و ذخیره می‌كند. ضخامت پوش رنگ تقریباً به 150 میكرون هم می‌رسد.
 ضخامت لایه پوش رنگی كه بعداً روی سطح اعمال شده می‌تواند به كمك یك دستگاه ضخامت سنج معمولی كه به روش شارمغناطیسی عمل می‌كند اندازه گیری شده و عدد خوانده شده از یك مقدار ثابت كسر شود. اما ضخامت لایه روی هنگام شكل دادن ورق گالوانیزه تغییر می‌كند. در طی انجام فرایند شكل دادن ممكن است پوشش روی در جاهایی از خم شدگی ها موج دار و یا پوسته پوسته شود. این امر ممكن است ضخامت لایه را بین 3 تا 9 میكرون تغییر دهد و حتی گاهی منجر به برداشته شدن كل لایه شود.
بحرانی است زیرا ضخامت بطور مثال فقط 20 میكرون می‌باشد.یك خطای 6-5 میكرونی در اندازه گیری ضخامت به دلیل لایه روی از بین رفته، بالای حد مجاز خطا، ایجاد می‌شود.
اندازه گیری كند.دقت تكرارپذیر اندازه گیری ضخامت روی هنگامی‌كه اندازه لایه پوشرنگ اندازه گیری شده زیر 5/0 میكرون باشد، در حدود 10 نانومتر است.
برای كاهش وزن وسیله نقلیه بعضی خودروسازها در حال افزایش استفاده از ورقهای آلومینیومی‌در قسمتهایی از بدنه كه جنبه ایمنی ندارند هستند. اندازه گیری ضخامت پوشش روی یك قطعه آلومینیومی‌می‌تواند با یك گزینه جریان گردابی جهت اندازه گیری ضخامت لایه پوشرنگ مطابق استاندارد انجام شود. بدون هیچگونه دخالت انسان (كاربر ممكن است حتی نداند كدام قطعه از آهن و كدام از آلومینیوم ساخته شده است) ابزار بطور اتوماتیك روش دولایه ای یا جریان گردابی را به محض تماس پروب با سطح انتخاب می‌كند و مقدار ضخامت لایه پوشرنگ را صرف نظر از جنس ورق فلزی زیر آن محاسبه و ذخیره می‌كند.

پوشش های دولایه روی لوله ها یا سیم ها

نمونه های كاربردی از پوشش های دولایه بر روی لوله ها و سیمها در قسمتهای مربوط به سیستم ترمز یا سوخت رسانی در صنایع خودروسازی و همچنین در لوله هایی كه در معرض خوردگی شدید قرار دارند و یا در ساخت چرخ دستی مخصوص خرید كه از سیم های بافته شده ساخته می‌شود به چشم می‌خورد. اكثر این موارد دارای پوشش دولایه شامل یك لایه نسبتاً ضخیم روی به ضخامت حدود 25 تا 30 میكرون و یك پوشش آلی دیگر با ضخامت بین 20 تا 100 میكرون می‌باشند.
در اینجا نیز اندازه گیری جداگانه دولایه از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا كه هر لایه وظیفه متفاوتی دارد و كیفیت كار منوط به ضخامت هر یك از لایه ها بطور جداگانه است.
مزیت ویژه در روش اندازه گیری فوق الذكر در خصوص محصولاتی است كه پوشش دولایه در فرایند پیوسته روی آنها اعمال می‌شود نظیر لوله های مدار سوخت یا مدار ترمز در خودروها. در این كاربردها پوشانش پلاستیكی بلافاصله بعد از الكترگالوانیزه كردن لوله و به صورت پیوسته انجام می‌شود. هر گونه بازرسی لایه روی در میانه كار منجر به توقف پرهزینه فرایند تولید می‌گردد.

سایر روش های اندازه گیری ضخامت

كولومتری

 این روش كاربردهای مهم فراوانی دارد. از قبیل پوشش های دولایه نیكل در صنعت خودرو.این تكنیك تعیین وزن یك سطح از پوشش فلزی (نظیر آبكاری ها) از طریق برداشتن آندیك موضعی پوشش و محاسبه ضخامت بر اساس وزن واحد سطح می‌باشد.
اندازه گیری ضخامت با یك سلول الكترولیز كه از یك الكترولیت بخصوص برای برداشتن پوشش های خاص ساخته و پر شده است، انجام می‌شود. در این روش از یك جریان ثابت برای جدا سازی لایه پوششی روی قطعه كه در آند مجموعه باطری ساخته شده قرار می‌گیرد، استفاده میشود.
با فرض چگالی جریان ثابت و مساحت ثابت سطح قطعه، ضخامت پوشش متناسب است با زمانی كه طول می‌كشد تا پوشش كنده شود.
این روش مخصوصاً برای اندازه گیری پوشش های رسانای جریان الكتریسیته روی یك زیرآیند رسانا مفید است.
وجود دارد، اشعه بتا را یونیزه می‌كند و باعث ایجاد یك تخلیه لحظه ای درمیان الكترودهای درون لوله می‌شود. تخلیه به صورت یك پالس به وسیله یك شمارنده الكترونیكی شمرده می‌شود و تعداد پالس ها بعداً به ضخامت پوشش تبدیل شده و نمایش داده می‌شود.
بازتاب ذرات بتا درموادی كه عدد اتمی‌نسبتاً پایینی دارند نسبتاً كمتر از مواد با عدد اتمی‌بالا است. به عنوان مثال در یك قطعه با جنس مس و پوشش طلا با ضخامت 60 میكرواینچ، ذرات بتا از هر دو ماده (سطح و پوشش) بازتاب می‌كنند. اگر ضخامت پوشش زیاد شود، سرعت بازتاب زیاد می‌شود . تغییر در سرعت پراكندگی ذرات اندازه گیری ضخامت پوشش را ممكن می‌سازد.
این روش روی قطعات الكترونیكی، سرامیك و شیشه كاربرد دارد. از دیگر كاربردها می‌توان اندازه گیری ضخامت پوشش های آلی نظیر روغن ها یا روانسازها روی ذرات نام برد.
 یك روش چند بعدی و بدون تماس برای پوشش لایه های نازك از آلیاژ روی قطعات كوچك می‌باشد.
از پوشش و زیرآیند می‌شود. این تابش به وسیله یك آشكارساز متفرق كننده انرژی نمایان می‌شود.
استفاده از قطعات الكترونیكی مناسب، امكان ثبت میزان اشعه انتشار یافته از پوشش و زیرآیند را ممكن می‌سازد. همچنین آشكارسازی انتخابی پوشش خاص هنگامی‌ كه یك لایه میانی وجود دارد را ممكن می‌سازد. كاربردهای معمول شامل بردهای مدارهای چاپی، قطعات الكترونیكی، جواهرات و وسایل نوری می‌باشد.

جمع بندی

استفاده از ورق های گالوانیزه در صنعت خودرو بطور چشمگیری در حال افزایش است. استفاده از پوشش روی (Zn) هنگامی‌كه سطح جهت رفع عیوب پوشرنگ سمباده زنی و سپس مجدداً پوشش دهی می‌شود نیز شرایط مشابهی ایجاد می‌شود. در این وضعیت لایه روی(Zn) ممكن است در اثر سمباده زنی از بین رفته و كاهش چشمگیری در ضخامت لایه رنگ در یك ضخامت سنج معمولی مشاهده شود.این مسأله نه تنها برای بازرسی مشكل ساز است، بلكه به طور خاص برای كنترل كردن كیفیت رنگ ED دستگاه دوگانه مورد اشاره در قسمت قبل، برای اندازه گیری ضخامت لایه پوشرنگ به طور مستقل از ضخامت لایه روی (Zn برای كاهش وزن وسیله نقلیه، برخی خودروسازها در حال افزایش استفاده از ورق های آلومینیومی‌ در قسمت هایی از بدنه كه جنبه ایمنی ندارند هستند.
به همین دلیل این وسیله اندازه گیری مجهز به روش اندازه گیری با جریان گردابی (Eddy current) بوده و اندازه گیری ضخامت این بخشها مطابق استاندارد انجام می‌شود.این كار بدون نیاز به هیچ فرمانی از طریق كاربر صورت می‌گیرد. چرا كه ممكن است اپراتور حتی نداند كدام قطعه از آهن و كدام از آلومینیوم ساخته شده است. ابزار بطور اتوماتیك روش دوگانه (Duplex) یا جریان گردابی (Eddycurrent برخی از روش های اندازه گیری ضخامت، به راحتی اندازه گیری ضخامت پوشرنگ روی فولاد نیستند.
به پوشش هایی كه روی ورق گالوانیزه اعمال شده اند ومعمولاً در صنایع خودروسازی بكار می‌روند پوششهای دولایه اطلاق می‌شود.در چنین مواردی ضخامت هر دولایه پوشرنگ و گالوانیزه به صورت جداگانه حائز اهمیت می‌باشد. در كارخانجات ساخت بدنه خودرو ضخامت لایه روی(Zn پوشش گالوانیزه به روشهای غوطه وری داغ و یا الكتریكی بر سطح فلز اعمال می‌شود.
اگر ضخامت لایه روی (Zn هنگامی‌كه سطح جهت رفع عیوب پوشرنگ سمباده زنی و سپس مجدداً پوشرنگزنی می‌شود نیز شرایط مشابهی ایجاد می‌شود. در این وضعیت لایه روی(Zn) ممكن است در اثر سمباده زنی از بین رفته و كاهش چشمگیری در ضخامت لایه پوشرنگ در یك ضخامت سنج معمولی مشاهده شود. این مسأله نه تنها برای بازرسی مشكل ساز است، بلكه برای كیفیت یك پوشرنگ ED دستگاه دوگانه مورد اشاره در قسمت قبل، به عنوان مثال می‌تواند ضخامت لایه پوشرنگ را مستقل از ضخامت لایه روی(Zn روش های دیگری جهت اندازه گیری ضخامت پوشش، مخصوصاً در صنایع خودرو سازی وجود دارد. این روش ها شامل كولومتری، بازتاب سنجی اشعه بتا (betabackscatter) و تابش اشعه X روش بازتاب سنجی اشعه بتا وقتی نمونه در معرض تابش اشعه بتای ساطع شده از یك منبع قرار می‌گیرد، بكار می‌رود.
یك پرتو از ذرات بتا مستقیماً از میان روزنه به سوی قطعه پوشش داده شده ارسال شده و قسمتی از این پرتو ذرات كه از روی سطح بازتاب پیدا می‌كند به وسیله یك دستگاه از طریق روزنه باریكی به درون لوله GM (Geiger Muller tube) فرستاده می‌شود.گازی كه درون لوله GM این تكنیك هنگامی‌كه عدد اتمی‌پوشش و لایه زیرین20 درصد اختلاف دارند، قابل اجراست. كاربرد شامل اندازه گیری ضخامت طلا، نقره و قلع روی اجزاء الكترونیكی، پوشش روی ابزارهای برش، آبكاریهای تزئینی، پوشش های VD (vapor-deposited  تابش اشعه X (XRF اندازه گیری به وسیله قرار دادن قطعه در معرض اشعه X انجام می‌شود.
یك موازی ساز، اشعه X را به سمت یك سطح معین از نمونه تنظیم می‌كند. این تشعشع X موجب نشر (تابش) اشعه X روش و ابزار اندازه گیری معرفی شده ضخامت پوشش های دوگانه، وسیله ای قابل اطمینان و سهل الاستفاده برای اندازه گیری غیرمخرب ضخامت سیستم های پوششی دولایه روی آهن یا فولاد با یك لایه روی و یك لایه اضافی پوشرنگ یا پلاستیك روی آن در اختیار می‌گذارد.
این دستگاه با توجه به قابلیت اندازه گیری هر دولایه با دامنه اندازه گیری بزرگ برای طیف وسیعی از كاربردها مناسب می‌باشد. ضخامت هر دو لایه به صورت همزمان بر روی یك صفحه بزرگ  LCD نمایش داده می‌شود. داده های اندازه گیری شده می‌توانند بلافاصله ارزیابی آماری شوند و با درج ساعت و تاریخ به یك چاپگر یا كامپیوتر منتقل گردند.
 

فروشگاه اینترنتی تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز 

با افتخار اعلام می‌کنیم که ما، درشرکت تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز، به عنوان یکی از معتبرترین منابع تأمین تجهیزات اندازه‌گیری و ابزار دقیق در ایران حضور داریم و آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستیم. ما با ارائه محصولاتی مانند: مولتی متر دیجیتال، کلمپ آمپرمتر، منبع تغذیه، بارومتر، گیج فشار، نیروسنج، فازمتر القایی، اهم‌متر، ترمومتر لیزری، دوربین دید در شب حرارتی، LCR متر، لوکس متر، بادسنج، کلرسنج، دوربین ترموویژن، و ابزارهای دقیق دیگر، به شما کمک می‌کنیم تا در پروژه‌ها و فعالیت‌های خود به بهترین شکل ممکن پیش بروید. از تجربه و تخصص ما برای اندازه‌گیری دقیق و موثرترین استفاده بهره‌مند شوید. ابزار دقیق بهروز نمایندگی هیوکی در ایران، نمایندگی تستو در ایران و همچنین نمایندگی برند های معروفی مثل فلوک، یونیتی، پی سی ای، کیوریتسو، اکستک، مارمونیکس و ... می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و سفارش محصولات، با کارشناسان ما در ارتباط باشید. بهروز، همیشه به سوی کیفیت و رضایت شماست.

با  ثبت ایمیل خود، از تخفیف ها و جدیدترین های تجهیزات اندازه گیری بهروز  با خبر شوید !

facebook    Twitter    googleplus    Instagram    aparat    Telegram Telegram
 
  
 
     ☎: 021-33931174     051-31774    📱:09229004394
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به شرکت بازرگانی بین المللی تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز با نام انحصاری BTMCO می باشد. Copyrights. © 2018